Saveti za čišćenje,održavanje i ventilaciju vaših PVC prozora

pvc_ideal_4000
Štedeti energiju boljom toplotnom zaštitom
April 4, 2016

Saveti za čišćenje,održavanje i ventilaciju vaših PVC prozora

Harmonika sistemi

Nega prozorskog okvira
aluplast-prozorski okviri  su izradjeni od čvrstog, visoko kvalitetnog i lakog za  održavanje PVC materijala. Za čišćenje glatkih higijenskih  površina bez pora potrebna vam je samo lagano sredstvo za pranje.Na taj način se brzo  odstranjuje prljavština nastala usled prašine i kiše.

Ne koristite za čišćenje nikakva  jaka hemijska abrazivna sredstva koja bi mogla da oštete površinu, kao što su nitro razredjivač, benzin ili slično. Koliko često ćete čistiti vaše prozore  zavisi od stepena zaprljanosti.

Ukoliko se nekada pojavi na vašim prozorima prljavština koju  ne možete odstraniti na gore opisani način, molimo i vas da se za stručni  savet obratite vašem prodavcu prozora.

Nega dihtunga u prozorima
Dihtunzi u vašim PVC prozorima su izradjeni od visoko kvalitetnih , na vremenske uslove i starenje  otpornih PVC materijala. Prilikom čišćenja vaših PVC prozora trebali biste redovno da i dihtunge očistite od prašine i zaprljanosti.

Redovnom upotrebom specijalnog silikonskog ulja ,možete značajno produžiti elastičnost i funkcionalnost dihtunga.

Sredstva za čišćenje dihtunga molimo nabavite kod vašeg stručnog  prodavca prozora.

Nega mehanizma okova
Mehanizam otvaranja i  zatvaranja održava  svoju pokretljivost povremenim podmazivanjem . Pokretne delove mehanizma premazujte sa par kapi ulja a fiksne delove sa  baznim mastima  ili vazelinom. Time produžavate funkcionalnost Vaših prozora.
Ukoliko imate dodatna pitanja ,obratite se  za savet vasem strucnom prodavcu prozora.

Provetravanje i zagrevanje
Moderni PVC prozori su  dobro zaptiveni i prema spolja i prema unutra  tako da ne moze doci do prirodnog provetravanja.  Dakle,  onaj ko brine o propisanoj izmeni vazduha moze biti siguran da sa modernim PVC prozorima  otsvaruje ustede u grejanju uz pritom zdravu sobnu klimu.
Brzo i efektivno provetravanje je ono kada se otvaraju prozori jedni naspram drugih , jer jedan sam  otvoren prozor nije cesto dovoljan. Pet minuta je dovoljno za jednu izmenu vazduha . Za provetravanje kada se pravi promaja potrebno je 10 min. Najbolje rezultate dobicete ako provetravate na ispravan nacin 3 do 4 puta tokom dana. Svakako bi trebalo da povedete racuna o tome da vazduh slobodno cirkulise, bez smentnji( npr. delovi namestaja, i slicno..)Kuvanjem, kupanjem, tusiranjem nastaje vise vlage u prostoriji ,zbot toga morate cesce provetravati. Osim toga prozor koji se zamaglio je najbolji  znak koji ukazuje na to da je  provetravanje neophodno.

Za propisno provetravanje mogu se ugraditi u prozor aluplast proizvodi za provetravanje   Basic Air plus®  ili  REGEL-air® .

Osnovno ciscenje Vasih PVC prozora nakon prve ugradnje
I pored  vrlo brizljive   ugradnje moze se desiti da dodje do zaprljanosti kao sto su razni ostaci maltera ili lepka.Ostaci maltera ili boje nestaju uz pomoc pazljivog struganja polumekom spahtlom postrance i brisanjem vlaznom krpom.
Povedite racuna da ostri kamencici iz maltera  ne ostave tragove ogrebotina na povrsini profila. Ostatke  lepka sa  staklene povrsine skinite pazljivo, strugajuci ukoso postavljenim ziletom.

Leave a Reply